U bent hier:
Een brailleleesregel of een spraaksyntheseprogramma kunnen braille of spraak produceren, maar geen van beide hulpmiddelen weet welke tekst het precies moet weergeven.
Daar dient het schermuitleesprogramma voor.
Dit hulpmiddel houdt permanent in de gaten welke informatie er op het scherm verschijnt en dus respectievelijk naar de brailleleesregel en het spraaksyntheseprogramma moet worden gestuurd.
Dit is dus een essentieel hulpmiddel voor braille en/of spraakgebruikers.
Het spraaksyntheseprogramma spreekt tekst (die het aangereikt krijgt door het schermuitleesprogramma) uit met een kunstmatige stem.
Die computerstemmen zijn inmiddels geëvolueerd tot hoogwaardige stemmen, die dicht aanleunen bij de menselijke stem.
Zo'n spraaksyntheseprogramma kan geleverd worden met één of meer taalmodules. Voor elke taal die je op je computer gebruikt, moet je de juiste taalmodule aanschaffen.
Als je een schermuitleesprogramma koopt dat standaard geleverd wordt met een hoogwaardig spraaksyntheseprogramma met de nodige taalmodules, dan hoef je dit hulpmiddel niet meer afzonderlijk aan te kopen.
Maar niet elk schermuitleesprogramma is van huis uit voorzien van zo'n hoogwaardig spraaksyntheseprogramma.
Spraaksyntheseprogramma's worden zowel voor Windows, Linux als voor Mac OS X aangeboden.
Een brailleleesregel is een hulpmiddel dat tekst kan omzetten naar voelbaar brailleschrift.
Dit gebeurt door plastieken pennetjes die omhoog kunnen worden gezet.
Het aantal tekens dat een brailleleesregel kan tonen is afhankelijk van het aantal braillecellen waarover het toestel beschikt.
Tegenwoordig zijn vooral de leesregels met 40 braillecellen in trek omdat die makkelijk in de laptoptas passen.
Een brailleleesregel kan niet functioneren als hij niet de juiste tekst aangereikt krijgt. Daarvoor heb je een schermuitleesprogramma nodig die de leesregel aanstuurt.
De meeste hedendaagse (bluetooth)brailleleesregels zijn geschikt voor gebruik met de verschillende besturingssystemen en op verschillende platforms (laptop, desktop, tablets en smartphones).