U bent hier:

Doe het zelf!

een gezamenlijk project van Blindenzorg Licht en Liefde en VisioEr bestaan heel wat hulpmiddelen voor personen met een visuele beperking. Vaak zijn dit dure hulpmiddelen of aanpassingen. In onze directe omgeving zijn er echter veel materialen beschikbaar, waarmee je sommige aanpassingen eenvoudig en goedkoop zelf kunt maken. Wereldwijd deelt men dergelijke ideeën via de sociale media via de hashtag #DIY. Dit staat voor 'Do It Yourself'. Wij hebben samen met onze collega's van Visio in Nederland een aantal bouwprojecten ontwikkeld, die we graag met jullie delen!
Hieronder vind je onze doe-het-zelf-bouwprojecten die een hulp kunnen zijn voor handige mensen met een visuele beperking of hun hulpverleners.

HandyScan zelfgemaakt handvat voor scannen van documenten

HandyScan

Met dit bouwproject vangen we twee vliegen in één klap: we maken een loephandvat én een scanstandaard voor je smartphone. Het loephandvat zorgt ervoor dat je de smartphone stabiel vasthoudt wanneer je die als digitale loep gebruikt. De scanstandaard helpt je om een tekstdocument (maximaal A4) stabiel te fotograferen met je smartphone, om de tekst nadien te laten voorlezen.
Ontdek hoe je de HandyScan maakt

DuploScan

De DuploScan eenvoudig te bouwen scan-statief voor het stabiel fotograferen van tekst (maximaal A4) met een smartphone, om deze te laten voorlezen door de schermlezer. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn de gekende Duplo-bouwstenen.
Ontdek hoe je de DuploScan maakt

De Lego Leesmobiel met een smartphone op een tijdschriftLego Leesmobiel

Gebruik je je smartphone met een vergrootglas-app om teksten te lezen? Dan kan de LEGO Leesmobiel een handig hulpmiddel zijn. In dit bouwproject maken we met Legoblokjes een wagentje waarmee je met je smartphone over je boek kan 'rijden' zodat je de te lezen tekstregel makkelijk aanhoudt.
Ontdek hoe je de Lego Leesmobiel maakt

Papierklem-projectjes

Met metalen papierklemmen kan je, zoals het woord zegt, papier bij elkaar klemmen. Maar er zijn ontelbare andere andere toepassingen te bedenken. Ook hulpmiddelen knutselen hoort tot de mogelijkheden. We tonen je een viertal ideetjes.
Ontdek welke hulpmiddeltjes je zoal kan maken met papierklemmen

ScanBox

Voor wie zichzelf wat minder handig vindt, bedachten we de ScanBox, een eenvoudig scan-statief van karton, waarmee je een docmuent (maximaal A4) stabiel kan fotograferen, om het nadien te laten voorlezen.
Ontdek hoe je de ScanBox maakt

Een cassetteband-doosje als smartphone-dockHergebruik een oud cassettedoosje

Heb je nog oude cassettebandjes die ongebruikt in de kast liggen? Maak dan van het cassette doosje een 'doe het zelf 'smartphonedock.
Ontdek hoe je een cassettedoosje hergebruikt

LeesPiramide

Voor de smartphone zijn tal van apps beschikbaar waarmee je een tekst kunt fotograferen die, Leespiramidena de nodige tekstherkenning, wordt voorgelezen. Met de leespiramide kun je foto's nemen die niet bewogen zijn en waarbij de verlichting ideaal is voor tekstherkenning. 
Ontdek hoe je de LeesPiramide kunt maken