U bent hier:

HandyScan

In dit project gaan we twee hulpmiddelen knutselen. We starten met een handvat om je smartphone makkelijker vast te houden als je hem als digitale loep gebruikt. Hoe je dit doet, ontdek je in stappen 1 tot en met 4.

Vervolgens maken we een standaard waar je het loupe-handvat in kunt schuiven. Deze maakt het veel makkelijker om met je smartphone een foto te nemen van een document, dat je vervolgens met een tekstherkennings-app laat voorlezen. Dit leggen we uit in stappen 5 tot en met 7.

Benodigdheden

Gereedschap
Meetlat,
tekendriehoek,
breekmes,
potlood,
snijmat,
alleslijm,
kleefband,
figuurzaag.
Materialen
Een stukje karton,
een stukje triplexhout van ongeveer 25 bij 10 cm,
een lege doos van A4-papier,
een elastiekje.

Werkwijze

Stap 1

Zaag met je figuurzaag een vorm (zoals je die op de foto ziet) uit het triplex plankje. Het handvat maak je 3 cm breed en ongeveer 10 cm lang. Het smartphone-platform maak je ongeveer 2 cm breder dan de breedte van je smartphone. De lengte maak je 2 cm korter dan de lengte van je smartphone. De stukjes die je eruit gezaagd hebt om het handvat te vormen, hou je goed bij. Die gaan we later gebruiken.

HandyScan stap 1

Stap 2

Snijd strookjes van ongeveer 8 mm breed en 10 cm lang uit een stuk karton. Kleef deze aan beide zijkanten van het platform waar je smartphone op zal liggen. Pas indien nodig de lengte van de strookjes aan. Kleef er twee of drie op mekaar zodat je een mooie opstaande rand krijgt.

HandyScan stap 2
Stap 3

Leg je smartphone nu tussen deze twee kartonnen randen zodat de camera achter het plankje uitsteekt. Kleef vervolgens twee of drie kartonnen strookjes op mekaar net onder de onderzijde van je smartphone.

HandyScan stap 3
Stap 4

Leg je smartphone mooi tussen de kartonnen randen die je hebt aangebracht, en doe er een elastiekje omheen aan de onderzijde van de smartphone. Je loupe-handvat is nu klaar voor gebruikuik.

HandyScan stap 4

Stap 5

Kleef de twee stukjes triplexhout, die je overhield na het uitzagen van de vorm voor het loupe-handvat, dwars op de korte zijde van de A4-doos. Zorg ervoor dat het handvat van je loupe-houder tussen deze twee stukjes hout past.

HandyScan stap 5

Stap 6

Snijd een stuk karton uit van 16 × 10 cm. Maak op 2,5 cm van de korte randen van dit stuk karton een dwarse, maar lichte insnijding, waardoor je het karton kan plooien. Doe dit aan beide zijden van het karton met een tussen afstand van ongeveer 4 mm. Nu kan je een soort verhoging in het karton plooien.

HandyScan stap 6

Stap 7

Kleef dit stuk karton vast boven de twee houten plankjes. De lange zijde van het karton ligt gelijk met de korte zijde van de rand van je A4-doos. Je kan je loupe-handvat nu in de ontstane gleuf schuiven, waardoor je smartphone mooi boven het tafeloppervlak zweeft. Hieronder leg je het document dat je wil fotograferen.

HandyScan 7.1

HandyScan stap 7.2