U bent hier:

LeesPiramide


Voor de smartphone zijn tal van apps beschikbaar waarmee je een tekst kunt fotograferen die, na de nodige tekstherkenning, wordt voorgelezen. Het is verassend hoe goed die apps werken. Maar mensen hebben vaak moeite bij het nemen van een kwaliteitsvolle foto van de voor te lezen tekst. Om te beginnen moet het hele document op de foto staan. Als een stuk van de tekst niet op de foto staat, dan gaat het mis. De foto moet immers zo scherp mogelijk zijn. Het is daarom belangrijk dat de camera tijdens het nemen van de foto zo stil mogelijk wordt gehouden. Een vaste hand is dus een must. Daarnaast is een goede belichting ook erg belangrijk zodat de herkenning vlot verloopt.
Een standaard waar je de smartphone op legt en een document onder plaatst, kan al deze problemen oplossen. Dus gingen we aan de slag met een meetlat, een stanleymes en een portie karton en bedachten en knutselden we zo’n standaard.

Benodigdheden

Meetlat
Stanleymes
Karton (wit) of maquettekarton (als je een robuuster model wenst)
Velpon alleslijm
Ledstrip, in ons model hebben we gebruik gemaakt van de Ikea Ledberg ledstrip
Een tekstherkenning-app (OCR):
iPhone: knfbReader, Prizmo, Textgrabber of Office Lens (gratis).
Android: knfbReader, TextFairy, OCR Instantly (gratis) of Office Lens (gratis).

Leespiramide

Werkwijze

Stap 1

Eerst hebben we uitgemeten welke afstand er moest zitten tussen de cameralens en het te fotograferen document om een A4-blad volledig in beeld te krijgen. Dat bleek voor de iPhone zo’n 32 cm te zijn.

Stap 2

Vervolgens tekenden we een plan uit voor een volledig gesloten piramidevormige doos en sneden de wanden van de doos uit in maquettekarton dat we kochten in een papierhandel (maar dat kan ook gewoon met ander karton dat niets hoeft te kosten). We tekenden de volgende wanden uit:

Al deze wanden sneden we uit en kleefden we met Velpon alleslijm samen tot een ‘doos’. Zodra de lijm droog was, hadden we een goede basis om verder af te werken.

Stap 3

Centraal in de bovenkant maakten we een gat dat met een diameter van 1,5 cm, waardoor de lens van onze smartphone een foto kan nemen. Rond dit gat kleefden we een voelbare rand (die we ook uit maquettekarton sneden) op het formaat van onze smartphone. Deze rand zorgt ervoor dat de lens van de smartphone altijd precies boven het ‘fotografeergat’ zit.

Uitsparing fotografeergat

Stap 4

Binnenin de ‘doos’ kleefden we aan de bovenzijde een Led-strip die het te fotograferen document gelijkmatig belicht.

Ledstrip vastgeplakt aan de binnenkant van de leespiramide

Met dit zelfgemaakte hulpmiddel zijn de drie belangrijkste knelpunten voor het nemen van een optimale foto opgelost:

Leespiramide met gelijkmatige belichting