U bent hier:

ScanBox

Unieke oplossing: een eenvoudig scan-statief van karton voor het stabiel fotograferen van tekst (maximaal A4) met een smartphone, om deze te laten voorlezen door de schermlezer.

Tip: Tekstherkennings-apps (OCR) geven het beste resultaat wanneer de camera niet beweegt en de te scannen tekst recht ligt.

Na gebruik is de ScanBox eenvoudig in te klappen (en op te bergen of mee te nemen).

Benodigd materiaal

Kartonnen doos voor A4 papier
Stevig plakband, een schaar of mesje
Een pen
Een tekstherkenning-app (OCR):
iPhone: knfbReader, Prizmo, Textgrabber of Office Lens (gratis).
Android: knfbReader, TextFairy, OCR Instantly (gratis) of Office Lens (gratis).

Werkwijze

Stap 1

Maak de flappen van de kartonnen doos los. Zet de doos op zijn kant, zodat er zowel links als rechts een opening is (de openslaande lange flappen bevinden zich zowel links en rechts).De doos blijft op de lange zijflappen stabiel staan. Vouw de kleine zijflappen wat naar binnen voor extra stevigheid.

ScanBox stap 1

Stap 2

Vanaf boven gezien: vouw de kleine flap rechts bovenop naar links, zodat deze bovenop de doos komt te liggen. Leg de smartphone in de breedte bovenop de doos, precies tegen de rechterflap aan. Ongeveer 2 vingers breed vanaf de achterste rand. De camera is naar beneden gericht en bevindt zich rechts.

ScanBox stap 2

Stap 3

Trek de vorm van de smartphone om met een pen. Haal de smartphone even weg. Maak globaal een uitsparing in de doos van ongeveer 3 bij 3 cm ter hoogte waar de smartphonecamera zich bevindt als deze op de doos ligt (de rechterhoek van de tekening).

ScanBox stap 3

Stap 4

De scanbox is nu klaar voor gebruik. Leg de smartphone boven het gat. Schuif een A4-tje met tekst links of rechts de doos in. Overdag kan daglicht aan beide kanten toetreden en is een flits niet persé nodig bij het maken van de foto.

ScanBox stap 4

Stap 5

Plak eventueel de rechter flap bovenop de doos vast met een stukje stevig plakband. Voor de stevigheid van de doos kan ook de grote linkerflap vastgeplakt worden met tape aan de linker kleine flap.

Een kant van de doos sluit je daarmee een beetje af. Dit neemt wel iets meer daglicht weg.

ScanBox stap 5

Na gebruik kan de doos eenvoudig worden ingeklapt door alle flappen plat te leggen.

ScanBox stap 6

Tip: gebruik een bluetooth-zelfontspannerknop (6 euro bij Xenos, soms goedkoper te vinden bij Action) om eenvoudig een foto te kunnen maken zonder de smartphone te hoeven aanraken.