U bent hier:

Gratis Window-Eyes screenreader

Geschreven door Steven Breughe op in de categorie Computer Software.

Gratis ?logo Window-eyes

Dit werd in januari 2014 toch met grote trom overal aangekondigd.
Ze bieden dit aan bij iedere aankoop of reeds aangekochte Microsoft Office 2010 of recenter.
Je kan deze gratis downloaden vanuit http://www.WindowEyesForOffice.com naar je computer waar het Officepakket reeds op geinstalleerd is.
Een Microsoft Officepakket is niet gratis (vanaf 139 euro) uiteraard maar het is wel degelijk goedkoper dan de retailversie van Window-Eyes (1900 euro).

Gratis versie versus de betalende versie van Window-eyes

Er zitten wel enkele belangrijke verschillen tussen de 2 versies

 1. Stemmen

  De gratis versie maakt gebruik van eSpeak en Microsoft stemmen. Deze zijn niet van hetzelfde kwalitatieve niveau als de stemmen van Acapela, Nuance,... .
  Sommige gebruikers zullen hier geen probleem van maken anderen zullen liever de stemmen bijkopen.

 2. Technische Ondersteuning

  Deze is niet inbegrepen in de gratis versie. Je moet nu éénmaal het programma geinstalleerd krijgen, wat niet vanzelfsprekend is als blinde computergebruiker.
  Je kan hiervoor wel tegen betaling terecht bij lokale verdelers van Window-Eyes. Voor België is dit Integra. Hier kun je ook de Nederlandstalige handleiding krijgen.

 3. Documentatie

  Je krijgt geen initiatie in het gebruik, alsook geen installatie CD met een audiogids, er zijn geen sneltoetsoverzichten (Engelstalig) meegeleverd. Een schermuitleesprogramma leer je niet op 5 minuten kennen.
  Je kan hiervoor opnieuw tegen betaling terecht bij lokale verdelers. Je kan ook bij Blindenzorg Licht en Liefde een cursus volgen in het gebruik van de screenreader.

 4. Reclame in "GW Connect"

  "GW Connect" is ontwikkeld om toegankelijk te Skypen, bij de gratis versie wordt je met reclameboodschappen geconfronteerd.

Besluit

Zelfs al kies je er voor op bovenop de gratis versie nog een aantal extra's aan te kopen dan zal dit nog steeds goedkoper zijn dan een "volledige" versie.
De gratis versie werkt voor alle duidelijkheid ook buiten Microsoft Office.
Naast onder andere de gratis screenreader van Apple en NVDA voor Windows is deze gratis screenreader voor Windows alweer een reden tot heruitwerken van de visie omtrent hulpmiddelverstrekking voor het VAPH.
De toekomst ligt minstens voor een deel in Universal Design, er moet hier nu al mee rekening gehouden worden.

Fusie met AisquaredLogo Aisquared

Op 1 mei 2014 kwam er een bericht dat GW Micro nu met Aisquared gefusioneerd is. De makers van het Zoomtext vergrotingsprogramma en de Window-Eyes screenreader bundelen hun krachten en talenten onder één dak.
Zo ijveren ze er onder andere voor producten te kunnen aanbieden, ontwikkelen voor iedere slechtziende en blinde gebruiker gezien vele slechtzienden met een evolutie in hun slechtziendheid geconfronteerd worden.
Het bedrijf probeert zo te voorkomen dat personen moeten afhaken en producten van een andere firma gaan kopen in de loop van hun leven als bijvoorbeeld hun Zoomtext niet meer hun noden kan vervullen.
Aisquared plant wel voorlopig geen gratis Zoomtext versie bij aankoop van Microsoft Office naar analogie van Window-Eyes.