U bent hier:

Ondersteuning van Microsoft voor Windows XP is beëindigd, wat nu ?

Geschreven door Steven Breughe op in de categorie Windows.

Screenshot van pop-up van Microsoft met melding dat Windows XP support eindigt op 8/04/2014

Vele blinde en slechtziende computergebruikers hebben om tal van redenen nog geen afscheid genomen van het 13 jaar oude windows XP besturingssysteem.
Gewoontegebruik en compatibiliteit met hulpmiddelen zijn de 2 belangrijkste aangehaalde redenen. Ze zijn niet alleen, tot 25% van de computergebruikers in de wereld maakten de overstap ook nog niet.

Sedert 8 april 2014 is er geen support meer vanuit Microsoft voor XP. Microsoft en andere beveiligingsexperten raden alle gebruikers aan om te upgraden naar Windows 7 of 8.

Op 24 april 2014 kwam een bericht in het nieuws dat een beveiligingsfirma een ernstige fout in de beveiliging van Internet Explorer ontdekt had, van deze fout werd reeds geprofiteerd door hackers. Deze browser heeft momenteel nog een marktaandeel van 55% .

Microsoft voorziet een snelle aanpassing maar niet voor XP. De fout is van die aard dat het volledige computersysteem gecompromiteerd kan worden.

Welke beveiligings risico's zijn er verbonden aan het blijven werken met Windows XP?

Microsoft voorziet geen enkele ondersteuning meer voor de XP gebruiker. Dit houdt zowel stabiliteits- en compatibiliteitsaanpassingen, bugs oplossen en het beperken van beveiligingsrisico's in.
Er komen dus geen nieuwe updates meer binnen via de Windows Update op jouw XP computer. Ontwikkelaars van software zullen ook hun ondersteuning voor hun software draaiend op XP uitdoven, dus ook de support van anti-virus programma's en dergelijke blijft niet nog jaren doorlopen voor XP.  Google zegt met hun Chrome browser wel nog een jaar ondersteuning te bieden zodat Chrome "veiliger" is binnen een XP omgeving. Voor Mozilla Firefox is er geen nieuws bekend.
Dit Internet Explorer probleem is dus het eerste van vele nog te komen blijvende problemen binnen XP.

Waarom is dit nu zo gevaarlijk ?

Voor malafide, criminele organisaties is alle informatie bruikbaar : identiteitsgegevens, bankgegevens, paswoorden en persoonlijke gegevens. Naast spamming en phishing praktijken kunnen ze dus mogelijks toegang krijgen tot jouw persoonlijke bankrekeningen maar kunnen ook jouw identiteit gebruiken voor allerlei doeleinden.  Verkregen informatie wordt dan vaak ook nog eens doorverkocht, het is een onderling betaalmiddel voor cybercriminelen.
Hun eerste doelwit is altijd de grootste groep gebruikers wat momenteel nog Windowsgebruikers zijn. Als meer gebruikers overstappen naar andere besturingssystemen dan zullen de pijlen op hen gericht worden.

Waarom juist nu ?

Het is bekend dat reeds langer ontdekte problemen bij Windows XP nog niet misbruikt werden zo lang Microsoft XP ondersteunde.
Eénmaal die support wegviel zijn malafide organisaties klaar om alle fouten in de beveiliging maximaal te gaan misbruiken wetende dat er geen oplossing meer zal geboden worden vanuit Microsoft.
Dit zorgt voor een sneeuwbaleffect. Experten verwachten een massale aanval en een internetgebruiker met windows XP is dus eigenlijk een vogel voor de kat.

Wat kan je doen?

Gebruik geen XP meer ! Gebruik zeker geen Internet Explorer zo lang de bug niet opgelost is in andere Windows versies.
Uiteraard zal Microsoft je stimuleren om hun eigen meer recentere producten te kopen. De keuze van de beste oplossing rekening houdend met jouw wensen, noden en hulpmiddelen zal er niet gemakkelijker op worden .

Laat je dus goed adviseren door professionelen met kennis van de hulpmiddelenmarkt vooraleer je een tablet, PC, software updates koopt.
Vraag bij een hulpmiddel expert altijd na wanneer je upgrades van besturingssysteem mag uitvoeren want bij de lancering van windows 8 waren niet alle hulpmiddelen compatibel waardoor een screenreader bijvoorbeeld niet werkte op die nieuwe windowsversie.

De ontwikkelaars van hulpmiddelsoftware zijn onder andere door het beleid bij Microsoft altijd een stap achter om hun producten op een pas gelanceerde windows versie aan te passen.

Wat als je in je koppigheid wilt volharden en geen afscheid van XP wilt nemen ?

Gebruik XP enkel op een PC die op geen enkele manier gekoppeld kan worden aan het internet.
Indien toch gekoppeld aan internet, gebruik dan op zijn minst geen Internet Explorer meer.

Andere veel gebruikte toegangspoorten voor hackers zijn de plug-ins zoals Java, Adobe Flash en Reader. Hou deze zeker up to date of schakel ze uit.

Je zal hoe dan ook altijd voor een up-to-date antivirus, antispyware en firewall moeten zorgen.
Een momenteel nog ondersteunde browser zoals Google Chrome, een goede anti-virus, firewall enzovoort vormen een verbeterde beveiliging maar een goed alarmsysteem en gepantserde voordeur helpen je niet als er een enorm groot gat in de muur van je huis zit !

Ter nuancering : tijdens een recente hackerwedstrijd werden alle browsers gehackt binnen de 30 minuten

Je kan ook zo weinig mogelijk met een administratoraccount werken en een aparte Windowsgebruikeraccount gebruiken voor alledaags gebruik. De rechten binnen een gebruikersaccount zijn veel lager dan bij de administrator waardoor in theorie minder schade kan berokkend worden.

Je kan ook Windows XP virtueel draaien op een hogere Windowsversie PC als je bepaalde toepassingen wilt blijven gebruiken. Dit is niet zo vanzelfsprekend voor de dagdagelijkse PC gebruiker.

Gebruik de laatste versie van EMET : Enhanced Mitigation Experience Toolkit. Dit is een gratis tool van Microsoft waarbij je de veiligheid van je computertoepassingen iets kunt verhogen. Dit vraagt wel een aparte configuratie per toepassing en de mogelijkheden binnen XP zijn eerder beperkt.

BELANGRIJK  / DISCLAIMER :


Deze informatie is enkel informatief bedoeld en absoluut niet een topexpertenadvies aangaande computerbeveiliging. Onze bedoeling is om jullie stof tot nadenken te geven.
Er zijn graden van kwetsbaarheid en het kan geen kwaad het de hackers zo moeilijk mogelijk te maken. Ons advies is om Windows XP niet meer te gebruiken op computers die verbonden zijn met het internet.
Je kan besluiten dat het blijven gebruiken van Windows XP een groot risico inhoudt. Een gewaarschuwd man…