U bent hier:

Besturingssystemen voor desktop, laptop, netbookcomputers

Geschreven door Steven Breughe op in de categorie B.

De keuze van een besturingssyteem voor je computer zal in grote mate bepalen op welke manier en met welke programma's je zal werken.
Dit alles heeft ook een invloed op de hulpmiddelen die je kan gebruiken als blinde of slechtziende.

LinuxLinux logo

Linux is een Open Source besturingssysteem ontwikkeld voor PC's. Het is ondertussen het meest gebruikte besturingssyteem op computerplatforms zoals servers, supercomputers, routers, TV's en gameconsoles.

Voor klassieke computers zijn er verschillende Linux distributies beschikbaar waarvan Ubuntu één van de bekendste is.
Zo'n distributie systeem bevat onder andere een desktopomgeving en toepassingen waardoor de computer voor persoonlijk gebruik geschikt is en tegelijkertijd zeer aanpasbaar is.

Door de opbouw van dergelijk systeem wordt Linux eerder beschouwd als enkel geschikt voor de ervaren computer gebruiker of hobbyist.
Maar bedenk dat weinigen moeite hebben met de bediening van het op Linux gebaseerde Android besturingssyteem van hun GSM.
Deze tegenstrijdigheid vindt zijn oorzaak niet zo zeer bij Linux zelf maar bij de mindere aandacht voor PC Linux compatibiliteit bij ontwikkeling van apps, toepassingen en programma's.
De meeste zorgen ervoor dat hun toepassing geschikt is voor Windows en Mac en daar blijft het bij. Het kost dus wat inspanning om die toepassingen dan te laten draaien op je Linux systeem, meestal komt er dan enige tijd later vanuit de Linux Distributie en Open Source gemeenschap wel een officiële aanpassing
Het is hierdoor niet het meest laagdrempelige besturingssyteem.

Door het gratis open source karakter vind je Linux steeds vaker voorgeinstalleerd op PC's in de groeilanden China en India.

Mac OS Xapple logo

Dit besturingssyteem werd door Apple ontwikkeld en werkt enkel op de door Apple op de markt gebrachte Mac computers en servers.
Het besturingssyteem wordt meestal met een heleboel door Apple ontwikkelde toepassingen meegeleverd.
Apps en toepassingen die door andere ontwikkelaars aangeleverd worden voor Apple producten worden eerst goedgekeurd door Apple zelf vooraleer ze beschikbaar worden gesteld in de online Apple winkel
Nieuwe versies en updates zijn gratis.

Windowswindows logo

Ontwikkeld door Microsoft om MS-DOS van een grafische desktop interface te voorzien voor gebruik op PC's.
Het vindt ook zijn toepassing in servers en home multimedia systemen voor bij je TV.

Het wordt vaak voorgeïnstalleerd verkocht op computers van diverse merken.
Nieuwe versies kunnen wel eens voor compatibiliteitsproblemen zorgen met je huidige programma's en hulpmiddelen.
Het duurt namelijk een tijdje vooraleer programma ontwikkelaars een aan de nieuwste windows aangepaste versie klaar hebben.
Het kan dus voorkomen dat je bestaande screenreader niet (goed) werkt op de nieuwste Windows versie, informeer je dus goed bij aankoop van nieuwe hardware met windows voorgeinstalleerd.

Chrome OSchrome logo

Google ontwikkelde dit op Linux gebaseerde systeem voor gebruik op secundaire systemen (bv een netbook terwijl je "hoofdcomputer" een PC is) die de gebruiker vooral gebruikt om volledig online te werken, het zogenaamde "cloud computing".
Het is dus bedoeld voor low-end gebruikers die internet centrische computer behoeftes hebben.
Je kan er geen desktopprogramma's op draaien en er is een zeer beperkte offline functionaliteit.

Je kan het best omschrijven als een in hardware gegoten snelle webbrowser.
 
Het wordt op bepaalde types laptops, netbooks,...  worden Chromebooks genoemd en worden gemaakt door oa Lenovo, HP en Samsung.
Vaak is ook hier de primaire afzetmarkt te vinden in India, China,...

naar het overzicht van alle hulpmiddelen