Alles in één hulpmiddelen
Geschreven door Steven Breughe op in de categorie Diversen.Hybride hulpmiddelen
Een trend van de laatste jaren, is het combineren van verschillende functies in één toestel. We zien deze trend ook al enige tijd vertaald naar de hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden.
Dergelijke 'all-in-one' hulpmiddelen vullen de gaten in het klassieke aanbod en meerdere producenten geven er reeds aandacht aan.
We denken bijvoorbeeld aan een daisyspeler waar je ook kleurendetectie kan mee doen, een beeldschermloep die je ook als voorleestoestel kan gebruiken, een gps waar je daisyboeken kan mee lezen,...
De zoektocht naar een geschikt hulpmiddel wordt echter steeds complexer als er erg uiteenlopende pistes zijn om die specifieke hulpvraag in te lossen.
Het ideale hulpmiddel bestaat doorgaans niet. Je zal telkens de voordelen moeten afwegen ten opzichte van de nadelen van elk hulpmiddel. Wat voor de één fantastisch is, kan voor de ander totaal nutteloos zijn.
In dit artikel halen we enkele aspecten aan die je in gedachte moet houden als je een hulpmiddel overweegt dat uiteenlopende functies combineert.
Aan het eind vermelden we enkele hulpmiddelen die gecombineerde functies bevatten.
We laten hier met opzet computer-, tablet- en smartphone gerelateerde toestellen buiten beschouwing, maar weet dat ook deze toestellen vaak ook andere hulpmiddelen deels of volledig kunnen vervangen.
Het valt af te wachten hoe het landschap er binnen een jaar zal uitzien. Zijn de klassieke hulpmiddelen allemaal vervangen door hybride hulpmiddelen, zullen computers in al hun vormen alle klassieke hulpmiddelen vervangen hebben of zal het allemaal zo'n vaart niet lopen?
Voor- en nadelen
Een aantal uiteenlopende behoeftes oplossen met één toestel kent een aantal voordelen:
- Je koopt één hulpmiddel om verschillende behoeftes in te vullen, wat financieel interessant kan zijn
- Je moet slechts één hulpmiddel laten installeren, configureren,...
- Je moet maar één bedieningssyteem leren kennen en leren gebruiken
- Je hebt een compact toestel: plaatsbesparend, gemakkelijker mee te nemen,...
- Je hebt één dienst na verkoop die service voor alle ingebakken functies kan bieden
Maar uiteraard moet je ook met mogelijke nadelen rekening houden :
- De prijs van het toestel ligt doorgaans hoog, want je koopt verschillende hulpmiddelen in één keer; soms kan de prijs zelfs hoger liggen dan wanneer je twee aparte hulpmiddelen zou kopen
- Soms liggen bepaalde eigenschappen zoals de kwaliteit, snelheid,... op een ander niveau dan bij een specifiek voor één taak ontwikkeld hulpmiddel
- Vaak bieden de afzonderlijke functies van het toestel niet evenveel functionaliteit dan de afzonderlijk voor die doelen bedachte hulpmiddelen
- De keuze is eerder beperkt in vergelijking met het aanbod van de klassieke hoogtechnologische hulpmiddelen (niet elke hulpmiddelenproducent biedt hybridetoestellen aan)
- Hoe meer functies een toestel bevat, hoe groter de kans dat een panne ervoor zorgt dat je een heleboel functies tegelijk (tijdelijk) kwijt bent: je plaatst al je eieren in één mandje en je verbindt je met één bepaalde fabrikant of leverancier
- Vaak is het hybride hulpmiddel primair voor één bepaalde taak ontwikkeld, waar achteraf extra functies aan worden toegevoegd. De focus verschuift in productie wel naar hulpmiddelen die vanaf nul als een hybride concept ontwikkeld werden.
Je merkt dus dat het, net zoals bij 'klassieke' hulpmiddelen, niet zo simpel is om een goede keuze te maken. Je goed informeren en laten adviseren kan voor een oplossing op jouw maat zorgen.
Voorbeelden
Méér dan een daisy-speler
Een daisy-speler dient om daisy-lectuur te beluisteren, het beluisteren van muziek (CD of MP3) waren ook al vroeg mogelijk alsook een agendafucntie bij de pocket modellen, maar deze toestellen bieden net iets meer :
De Orion Webbox biedt onder andere een toegankelijke internetradio functie en gesproken TV-ondertiteling aan ten koste van bepaalde daisy-functionaliteit. De Plextalk Linio TV combineert ook een aantal van deze functies.
De Milestone pocket daisyspeler kan met extra software of hardware uitgerust worden en een aparte kleurendetector en een labelpen vervangen.
Méér dan een beeldschermloep
Een heleboel fabrikanten hebben nu een toestel dat de functionaliteit van een tafelmodel beeldschermloep combineert met die van een voorleestoestel met cameracaptatie.
Méér dan een voorleestoestel
De meeste voorleestoestellen kunnen uitgerust worden met een kaart- en/of CDlezer zodat het toestel ook als een daisy-lezer kan gebruikt worden. De Prodigi combineert voorleesfuncties met een (draagbaar compacte) beeldschermloepsysteem.
Méér dan een gps
De Kapten was oorspronkelijk een toegankelijke GPS, waar gaandeweg functies als een radio, MP3-speler, een daisy-speler,... aan toegevoegd zijn.