(A)sociale media
Geschreven door Steven Breughe op in de categorie Diversen.Sociale media
Het aantal gebruikers van sociale media blijft toenemen maar neemt de toegankelijkheid ervan toe?
Voor de meeste niet- en slechtziende gebruikers is het serieus plantrekken binnen die omgevingen, waar de toegankelijkheid vaak ver te zoeken is.
Toch is er in het algemeen meer aandacht voor toegankelijkheid dan voordien, deels doordat er meer wetgeving omtrent toegankelijkheid gekomen is. Maar aandacht alleen is vaak niet voldoende om die media toegankelijk te maken voor iedere gebruiker. Het platform waarop je de media wilt consulteren kan ook voor vrij grote verschillen in toegankelijkheid zorgen. Soms zijn de app, de mobiele website en de klassieke website verschillend qua complexiteit en toegankelijkheid.
Vaak zijn één of meerdere van deze elementen de oorzaak van ontoegankelijkheid
- Geen goede omgevingsstructuur : koppen, lijsten, titels, knoppen, labels,…
- Geplaatste inhoud zelf is niet gestructureerd of toegankelijk
- Slechte kleurkeuze en contrasten
- Te muisgebonden navigatie en gebruik
- Geen tekstalternatieven voor foto’s en andere belangrijke grafische elementen
- Teksttype en –grootte zijn niet aanpasbaar
- Video zonder ondertiteling
- Geplaatste berichten op sociale netwerksites zijn vaak spreektaal of verkorte smstaal of afkortingen
- Account aanmaken vereist het invullen van een ontoegankelijke CAPTCHA
In dit artikel verzamelen we wat recente informatie over een aantal veel gebruikte sociale media. We nodigen jullie uit om eigen sociale media ervaringen met ons en anderen te delen.
Facebook is de populairste sociale netwerk site ter wereld. Je bouwt op basis van je persoonlijk profiel een sociaal netwerk uit en kan inhoud (informatie, media,…) delen. Dit basisgegeven wordt aangevuld door evenementen, interessegroepen, spelletjes,… wat het totaalbeeld complex en onoverzichtelijk kan maken.
Het bedrijf geeft een overzicht van toegankelijkheid op facebook met onder andere handige sneltoetsoverzichten.
Er is een Engelstalige Facebook accessibility groepspagina waarop het bedrijf zijn inspanning etaleert en communiceert (oa maandelijks een overzicht van hun aanpassingen).
Alternatieven
De mobiele website is minder complex opgebouwd en kan ook vanop niet mobiele platformen bereikt en gebruikt worden (facebook zelf raadt dit af): m.facebook.com.
Facely HD app voor iOS voorziet Facebook van een toegankelijkere interface.
Linked-In
Dit wordt gezien als een zakelijke variant op Facebook, je vindt er gelijkaardige elementen in terug maar de doelgroep zijn gebruikers die eerder op professionele contacten gericht zijn.
In mei 2013 verscheen er een bericht met enkele aanpassingen in kader van toegankelijkheid op hun blog .
De app zou goed scoren qua toegankelijkheid volgens deze review .
Zeer populair middel om korte boodschappen (tweets) de wereld in te sturen. Je kan je eigen tweets maken of je kan ook andere personen hun tweets volgen.
Op deze blog plaatste men een overzicht van hun aanpassingen.
Toetsenbord shortcuts: http://lifehacker.com/5638189/navigate-the-new-twitter-with-like-a-pro-with-keyboard-shortcuts.
Alternatieven
easychirp http://www.easychirp.com/.
chicken nugget https://q-continuum.net/chicken_nugget/ voor Windows
verschillende mobiele app’s zijn toegankelijker dan de twitter website.
Foursquare
Deze sociaal netwerk site laat toe om in te checken op een locatie, andere gebruikers kunnen dan zien waar jij je bevindt. Het geeft je ook tips over interessante locaties in jouw buurt.
Scoort vrij goed op gebied van toegankelijkheid.
Alternatief
Blindsquare app voor verbeterde toegankelijkheid.
Youtube
De grootste online videodeel site. Je kan zonder inloggen allerlei videos bekijken.
Youtube voorziet de mogelijkheid tot ondertiteling bij de video’s.
Er kan binnen de 24u een automatische ondertiteling voorzien worden. Er zijn handige tools om dit handmatig te doen.
Zelf caption toevoegen aan youtube video
Alternatief
toegankelijke youtube spelers zoals:
Een mobiele app met bijhorend sociaal netwerk om foto’s te delen, het levert automatisch foto’s af in een vierkant formaat wat gemakkelijker is voor smartphones.
Het klopt dat het niet zo veel uitmaakt voor een blinde gebruiker dat deze app toegankelijk is gezien de via de app geplaatste inhoud zelf ontoegankelijk en visueel opgebouwd is. Je kan een caption toevoegen aan je foto. Het appje werkt goed samen met de zoomfunctie van de meeste smartphones, zeker die van Apple.
Engelstalige video van een blinde persoon die instagram gebruikt op zijn iPhone in combinatie met Voiceover en Siri.
Alweer een sociaal netwerksite met bijhorende app. Het concept is dat je over een prikbord beschikt waar je afbeeldingen van over het hele web kan op vastpinnen, deze moodboards kunnen openbaar worden gemaakt. Je kan dus anderen hun bord volgen. Er zijn reeds verschillende borden met als onderwerp Low Vision ( zoek naar AT, Assistive Technology)
Een nadeel is dat de voor screenreader gebruikte “alt”tags hier vaak gebruikt worden voor andere doeleinden dan een alternatieve tekstbeschrijving van de foto.
Een slechtziende gebruiker kan eigenlijk heel gemakkelijk interessante beelden van het web apart plaatsen met behoud van de gegevens waar hij die in eerste instantie vond.
Wikipedia
Wikipedia is de grootste meertalige online encyclopedie. De inhoud wordt door duizenden internetgebruikers op vrijwillige basis opgebouwd, aangepast en verbeterd.
De website is omvangrijk om te gaan gebruiken met een screenreader maar dit komt grotendeels door de enorme hoeveelheden informatie en de interne links maar dit is eigen aan het gegeven van een encyclopedie.
De app voor iOS is reeds iets toegankelijker qua structuur maar vertoont nog enkele gebreken.
Engelstalige site voor discussie over de toegankelijkheid van wikipedia .
Skype
Een voice –over-IP programma waarmee je via het internet kan telefoneren.
Skype doet aanzienlijke inspanningen qua toegankelijkheid.
Een overzicht van toegankelijkheidsopties vind je terug op hun website.
Hier vind je hun sneltoetsen voor windows.
Wordpress
Dit is één van de meest populaire open source blog software met een eenvoudig content management systeem (CMS) waardoor je zonder veel voorkennis gemakkelijk een blog of website kunt maken en wijzigingen aanbrengen in je site.
Het laat je toe om heel wat toegankelijkheidsvoorzieningen in je website te steken zodat je Wordpress site bruikbaar wordt voor niet of slechtziende bezoekers. Het laat ook toe om plugins te installeren om nog meer toegankelijkheid te bekomen.
Wordpress heeft ook een accessibility team, ze houden je op hun site regelmatig op de hoogte van hun aanpassingen.
Alternatief
Fork: een CMS van belgische makelij, deze website werd er in opgebouwd.
Podcasts
Een podcast is een soort audiouitzending op aanvraag, het bestand wordt via het internet verspreid. Er bestaan podcasts over alle denkbare onderwerpen zowel door amateurs als professionelen in elkaar gestoken. Podcasts zijn vaak heel populair bij niet of slechtzienden omwille van het auditieve karakter van informatie verspreiden.
Er bestaan tientallen programma’s en app’s om podcasts te gebruiken, de ene al meer toegankelijk dan de andere. Een RSSfeed via je mailprogramma die je dan in je browser, mediaspeler of itunes opent en de Apple podcast app zijn vaak de vlotste manier om als blinde of slechtziende een podcast op jouw toestel te beluisteren.
Speciaal voor blinden ontwikkeld is Qcast : http://q-continuum.net/qcast/
Google+
Hoewel ze het zelf niet zo stellen, kan je Google+ een beetje als het antwoord van Google op het succes van facebook zien. Geregistreerde gebruikers maken een kring aan en voegen daar hun vrienden aan toe om zo per kring berichten te gaan delen. De Hangout plug-in laat toe om aan videoconferenties deel te nemen. Dit kan ook allemaal uitgebreid worden door andere plug-ins van Google of derden.
Google voorziet een overzicht van hun toegankelijkheidsmogelijkheden.
Wat kan je zelf doen om toegankelijke inhoud op sociale media te plaatsen ?
- Plaats je belangrijkste boodschap vooraan en dan pas gevolgd door hashtags en “@”
- Gebruik een prefix als je een foto, video of audio plaatst zoals [PIC], [VIDEO] en [AUDIO]
- Probeer enkel dergelijk zaken te posten die effectief op hun originele webplek voorzien zijn van tekstalternatieven of ondertiteling
- Vermijd SMStaal, afkortingen en dergelijke
- Verbeter eventuele typfouten en foute zinsconstructies
- Link alleen naar toegankelijke documenten zoals PDF, docx,…
- Gebruik HTML structuurelementen zoals koppen voor je blogposts
Andere nog niet vermelde bronnen en extra informatie
Bij veel sociale netwerksites hebben we alternatieven vermeld maar die hebben altijd het risico dat ze er op een dag mee stoppen of achterop raken. Het loont daarom toch wel de moeite om te proberen werken met de standaard website. Sociale netwerksites maken gebruik van moderne technologie. Om er uit te halen wat erin zit, moet je beschikken over een goede en recente screenreader en op de hoogte zijn/blijven hoe je werkt met moderne websites. Marco Zehe legt uit hoe je als screenreadergebruiker kunt werken met Twitter en Facebook: Aria for screenreader users, an overview of things you can find in some mainstream web apps ook met Google diensten zoals Docs en Gmail. Van dit laatste is er ook een audioversie.
Info over toegankelijke websites bij onze collega's van AnySurfer
Info over toegankelijke documenten vind je bij ADODS
Deze Australische website biedt een overzicht van toegankelijkheid in sociale media in pdf en worddoc
Al deze informatie kan en zal heel snel gedateerd zijn, indien je praktische informatie wilt over deze media en hoe dit te gebruiken, vraag dan een afspraak aan in de Blind d Mobiel via jouw lokaal Vlaamsoogpunt. Bekijk ook ons vormingsaanbod. We zullen jullie ook over allerhande gerelateerde onderwerpen via deze website blijvend van informatie voorzien . Stuur ons zeker jullie opmerkingen en suggesties door !