U bent hier:

Vergrootglas

Geschreven door Jos Verhaegh op in de categorie Lectuur.
 
Instellingenscherm vergrootglas Schermafbeelding vergrootglas iOS10. Schermafbeelding verglooglas iOS10 omgekeerde grijstinten.
 
  • Geschikt voor: iOS 10 of recenter
  • Prijs: Gratis, standaard aanwezig op nieuwe iPhones en iPads
  • Ontwikkelaar: Apple
  • Taal interface: Nederlands

Functionaliteit

Let op: Dit is geen app die je op het beginscherm vindt, maar een functie van iOS 11.
Apple heeft in iOS 11 de functie vergrootglas toegevoegd aan de vele toegankelijkheidsfuncties. Deze vind je via Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Vergrootglas. Met deze functie wordt het camerabeeld van je iOS-toestel gebruikt, zodat de iPhone of iPad dienst doet als elektronische compacte handloepe. Het Vergrootglas is in zowel de staande- als liggende beeldweergave bruikbaar.
De helderheid en het contrast kunnen zowel automatisch als handmatig aangepast worden. Met het bliksemknopje kan je het lampje van de flitser activeren om het document, indien nodig, bij te lichten. Met het slot-knopje kan je de autofocus blokkeren, wat handig kan zijn bij het schrijven onder een iPhone-standaard.
Het vergrootglas biedt een maximale vergrotingsfactor van 13 maal en beschikt over 12 kleurenschema’s, waarmee je de beeldweergave kan aanpassen aan jouw persoonlijke behoeftes.

Toegankelijkheid

Je kan het Vergrootglas zo instelen dat je het snel kan opstarten door 3 maal kort na mekaar te drukken op de thuisknop. Je bedient de app met de knopjes op het scherm of met specifieke aanraakbewegingen. De app is perfect bruikbaar met VoiceOver. De bedieningsknippen nemen een strook van ongeveer 2 cm van het scherm in beslag, wat het loupe-gedeelte verkleint. We zouden graag zien dat je (met bijvoorbeeld een dubbele tik op het scherm) het bedieningspaneel kon laten verdwijnen.