U bent hier:

Audiodescriptie

Geschreven door Bart De Clercq op in de categorie A.

Audiodescriptie bij "Witse"

Als je omwille van een visusbeperking veel visuele informatie mist bij het volgen van een televisieprogramma, dan kan audiodescriptie een oplossing bieden. Audiodescriptie is een techniek waarbij een verteller zegt wat er in het beeld te zien is. Dit gebeurt uiteraard tussen de dialogen door, zodat je die niet hoeft te missen. Helaas is het aanbod nog zeer beperkt. De VRT engageert er zich toe om minimaal één tv-serie per jaar te voorzien van audiodescriptie. Ze zijn gestart met het laatste seizoen van Witse. Ondertussen zijn er al verschillende series uitgezonden met audioscriptie. De komende jaren volgen er nog meer series met audiodescriptie.

Open audiodescriptie vereist geen specifieke instellingen van uw televisie of uw decoder en is dus de eenvoudigste manier van werken voor een blinde of slechtziende TVkijker. Bij gesloten audiodescriptie moet u zelf de taalkeuze aanpassen op uw decoder.

Af en toe zien we ook DVD-boxen met Audiodescriptie op de markt verschijnen. Een voorbeeld is de DVD-box van de Vlaamse film Loft.

naar het overzicht van alle hulpmiddelen

Logo audio descriptie

Gerelateerde artikels